Rie Cramer


Marie Cramer werd op 10 oktober 1887 in Sukabumi op Java geboren. Op haar negende jaar verhuisde zij naar Nederland.
Zij volgde een tekenopleiding in Den Haag op de Academie voor Beeldende Kunsten.
Het begin van haar lange carrière was Van meisjes en jongetjes uit 1906, een boekje met tekeningen en bijbehorende tekst.
Ze ontwierp toneeldecors, kostuums en aardewerk. Onder het pseudoniem Marc Holman schreef ze toneelstukken die haar in contact brachten met haar latere echtgenoot Eduard Verkade.
Voor volwassenen schreef ze verzetspoëzie, hoorspelen en romans.
Rie Cramer overleed op 18 juli 1977.

Illustraties maakte zij o.a. bij de sprookjes van Andersen, Perrault, Grimm en de Vertellingen uit 1001 nacht.
Heel bekend van haar zijn ook de serie boekjes over de jaargetijden: Lente - Zomer - Herfst - Winter, die voor het eerst tussen 1914 en 1920 verschenen. En natuurlijk de bekende Maandprentenboeken van elke maand afzonderlijk, verschenen in 1938 en 1939, en die inmiddels vele herdrukken hebben beleefd.

Beknopte bibliografie:
Van meisjes en jongetjes 1906
Van jongetjes en meisjes 1907
Het diamanten princesje 1910
Lenteliedjes 1914
Het poppen A.B.C. 1921
A is een aapje 1936
Rut Wijgant 1947
Het land van Sinterklaas, ca. 195?

Illustraties van Rie Cramer ook in:
De Canneheuveltjes in Indië door M. Ovink - Soer, 1912
Het Druivejurkje door P. J. Cohen - de Vries, 1920
Jan - Jop door P.J. Cohen - de Vries, 1922
Pig Pag Pengeltje door. P. Renssen, 1936
Sven's avonturen in het hooge Noorden door M. C. van Oven van Doorn, 1928
Allermerkwaardigste Avonturen van de Aardige aapjes van Admiraal Adrianus Apekolio door M. C. van Oven van Doorn, 1935
Dappere Koen door D. A. Cramer-Schaap, 1936